VHIH Nieuwsbrief logo grt
Beste Lezer(es), abonnee,
Veel leesplezier en heeft u onderwerpen/aanbiedingen voor de nieuwsbrief, mail

Lees de oktober column HIER

1. logobuttons van deelnemers enz

Ondernemersverhalen:
Lees ze allemaal HIER

Agenda - ook een onderwerp in de agenda, laat het weten.

Logo zklein website
Bezoek het repaircafe op vrijdagmiddag 13.30-16.00 uur:
Data 3 nov/1 dec.
Voor alle activiteiten in het Natuurmuseum check
www.museumholterberg.nl

Kunst Kijk Avontuur - vanaf 30 sept kijk op www.kunstkijkavontuur.nl
Expositie Oudheidkamer Hoolt'n - Broer, een levenlang boer'


3 nov - Boekpresentatie Ik proate Hooltns- Ie ok? 20.00 uur KelderKlasse
4 nov - Meet & Greet met Broer Pekkeriet Oudheidkamer
10 nov - Arthur Japin vertelt over zijn nieuwste boek 'Dromen voor het leven'.
Kulturhus Holten 20.00 uur kaarten via Kulturhus. In samenwerking met Bibliotheek Rijssen-Holten. Stichting Kunst&Cultuur Holten
10 nov - Meet & Greet met Broer Pekkeriet Oudheidkamer
11 nov - Meet & Greet met Broer Pekkeriet Oudheidkamer
11 nov - Bekendmaking nieuwe Prins der Fienpreuvers - De Poppe- 20.30 uur
25 nov - Intocht Sinterklaas
2 dec - DJ Callax in 't Keuntje 21.00uur
15 dec - Kerstmarkt in centrum Holten 15.00 - 20.00 uur
Familie Wibbelink legt het HOOLTNS dialect vast.

Wat begon met het samenstellen van een woordenlijst is uitgemond in een boek met dialect verhalen en meer. De dames Wibbelink willen graag dat het ‘Hooltns’ dialect actueel blijft. En dat het ook speelt onder een groot deel van de Holtense bevolking blijkt wel uit de meer dan duizend leden die de facebookpagina telt. Inmiddels is er een boek met de toepasselijke titel “Ik proate Hooltns, ie ok”.

“Voor ons is Hooltns niet belangrijk, maar gewoon”, vertelt Ingrid, één van de drie zussen die samen met moeder Gerda Wibbelink de initiatiefnemers zijn van dit project. “Wij leerden pas ‘Nederlands’ toen wij op school zaten”. Volgens de dames praat elke generatie minder dialect en dan ook nog niet het ‘originele’ Holtense dialect met de specifieke woorden en uitdrukkingen. “Ze leren pas later als ze achttien zijn of zo, dialect praten, maar dan is het een vertaling van het Nederlands”, vertelt Henny Wibbelink en geeft een voorbeeld. “Een jongere die zegt ‘ik ga naar huis’ vertaalt dat in het dialect als ‘Ik goa noar huus’, terwijl mijn vader, die helaas niet meer leeft, zou hebben gezegd: “Ik goa op huus op an’, dat is het verschil tussen het dialect wat ze nu leren en het authentieke dialect met een eigen woordenschat”. Wat nu precies de standaard is blijkt eenvoudig. Iedereen die dialect praat in Holten, praat ‘Hooltns’. “Als je maar in Holten woont, hebt gewoond of er een binding mee hebt”, zegt Ingrid. “Dat is het uitgangspunt van het boek geweest”. Het begon allemaal met het maken van een lijst met woorden die anders zijn dan in het Nederlands. “Een ‘bolle’ is het dialect voor stier, een totaal ander woord”, verduidelijkt Ingrid. Toen er aandacht werd besteed in een column ging het rollen. Een goede zet was het aanmaken van een facebook groep, met in korte tijd meer dan duizend leden. “En daar kregen we van maart tot en met juni elke dag berichten van. Ongelofelijk wat een ideeën en energie. Alles was welkom wat dat betreft”, zegt Henny. Van alles wat er binnenkwam werd een selectie gemaakt en het werd de dames ook duidelijk dat het geen woordenboek moest worden. “Want wie leest er nu een woordenboek, hartstikke saai”, zegt Henny. Er moest dus een andere vorm komen en gekozen werd voor verhalen, geschreven in het dialect door dertig verschillende Holtenaren. Daarnaast is elk verhaal ook in Nederlands toegevoegd én opgenomen. “Het is natuurlijk supermooi als je een verhaal hoort, maar hoe lees je het en spreek je de woorden uit. Toen hebben we Ruben Haneveld gevraagd om elk verhaal op te nemen met degene die het heeft geschreven. Er staat bij elk verhaal een QR code die direct verwijst naar de opname op Spotify”, vertelt Henny. De illustraties zijn van Juliët Nijland en het boek is vormgegeven door Reclamemakers. De presentatie is vrijdag 3 november in de Kelderklasse. Bij de Oudheidkamer Hoolt’n kan het worden gekocht. Of het voor de Wibbelinks hierna ophoudt is nog niet duidelijk. “Eerst de presentatie afwachten, maar ik zou het wel gaaf vinden als de basisscholen aandacht gaan besteden aan het “Hooltns’, met dit boek als leidraad”, zegt Ingrid tenslotte. Voor moeder Gerda Wibbelink was het vooral leuk om nog meer dan anders veel bij elkaar te zijn om over het project te overleggen. Wat dat betreft heeft het ‘Hooltns’ een verbindende factor.


Ingrid, Henny, Gerda en Gerrianne Wibbelink (vlnr) presenteren 3 november hun boek.

Schrijver Arthur Japin vrijdagavond 10 november in Holten.

Hij vertelt over zijn nieuwste boek ‘Dromen voor het leven’ die rond de maand november verschijnt. * Kaarten via www.kulturhusholten.nl * Donateurs betalen 10 euro, niet- donateurs 12,50 euro per kaartje. * Aanvang 20.00 uur Kulturhus Holten* In samenwerking met Bibliotheek Rijssen-Holten
10 november is Arthur Japin in Holten
Meet & greet met Broer Pekkeriet in Oudheidkamer Hoolt’n

De Oudheidkamer Hoolt’n biedt momenteel een artistiek kijkje in de veelzijdige collectie handgemaakte schilderijen van Broer Pekkeriet. Graag ‘ns in gesprek met de kunstenaar zelf? Op zaterdag 4 november, vrijdag 10 november en zaterdag 11 november is Broer tijdens openingstijden in de Oudheidkamer voor een meet & greet.

Broer Pekkeriet is bij vele Holtenaren bekend van Stichting Broer, een levenlang boer. Aan de Langstraat heeft Broer al jaren zijn museum met een grote verzameling oude landbouwwerktuigen en gereedschappen, maar ook eigen schilderwerk. Het museum Broer, een levenlang boer, is al sinds de oprichting van de Hoolter Museumdag jaarlijks in augustus een vast onderdeel van de route langs verschillende Holtense musea en cultuurhistorische instellingen. Met deze expositie wil de Oudheidkamer het boeiende handgemaakte schilderwerk van Broer voor het voetlicht brengen.

In zijn museum aan de Langstraat heeft Broer een doorlopende expositie van zelfgemaakte schilderijen met uiteenlopende thema’s. Uit deze expositie heeft Broer samen met ‘zijn vrijwilligers’ voor de Oudheidkamer een mooie selectie gekozen die nu te bezichtigen is in de achterste ruimte van de Oudheidkamer. Er zijn prachtige schilderijen te zien van landschappen, dieren, stillevens en zelfs nageschilderd werk van oude meesters, zoals Johannes Vermeer.

Oudheidkamer Hoolt’n aan de Dorpsstraat 25-27 is de komende maanden geopend op vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Op www.oudheidkamerholten.nl is alle informatie over de Oudheidkamer te vinden.
Schilderij Broer Pekkeriet

LEES DE ECHTE VERHALEN EN HET GEMEENTE NIEUWS IN DÉ KRANT VOOR HOLTEN
ONLINE en FYSIEK

Bereik 21000 huishoudens in Holten, Rijssen, Enter, Zuna en Notter
Correspondenten voor Holten: Peter Bulthuis en Coen van Hoevelaak

Schermreclame deelnemers uitgelicht

Iedere week extra aandacht voor advertenties van Holtense ondernemers op één van de digitale reclame schermen.
Logobutton RDM 300px

Adverteren duur? Welnee! Alle schermen in Holten, Rijssen, Nijverdal en Goor:
€ 79,-- excl btw. per 4 weken (incl eventuele advertentie opmaak)

Nieuwe scherm wedda jan 2023

Schermreclame - nu extra voordelig

Wij hebben digitale schermen in HOLTEN (inclusief de MAINSCREEN schermen) RIJSSEN, NIJVERDAL en in GOOR.
Uw klanten zitten daar ook!
Uw reclame op de schermen inclusief opmaak van de advertentie.
info@reimaxnetwork.nl
KLIK VOOR ALLE INFO - HIER

Email Marketing Powered by MailPoet