Column

Wekelijks laat Vindhetinholten.nl initiatiefnemer Coen van Hoevelaak zijn licht schijnen over uiteenlopende zaken. Reacties via contact

Foto Coen van Hoevelaak ( Foto Anouk Hoogland) kl
Foto Anouk Hoogland

Februari 2024

De eerste maand zit er al weer op! Druk geweest afgelopen maand met allerlei zaken. Januari is de maand van de beurzen in binnen en buitenland om nieuwe collecties voor 2024 te bekijken. De nieuwste relatie- en promotieartikelen, textielproducten maar ook bijeenkomsten in de muziekindustrie. Ik krijg weer aanvragen voor het leveren van relatiegeschenken en premiums. Ooit daarmee begonnen 40 jaar geleden, want zolang bestaat mijn handelsbedrijf Reimax-Holland al. Zegt ook iets over mn leeftijd….:) Dus voor alle soorten relatie en promotieartikelen gewoon mij bellen. Ook de carnaval komt dichterbij en neemt tijd in beslag. Zo was er het 55 jarig jubileum wat erg goed is verlopen, Een compliment voor de commissie die een prachtig weekend organiseerde. Wat echt een succes ‘dreigt’ te worden zijn mijn DJ activiteiten , DJ Callax. Afgelopen maand elk weekend, m.u.v. het 55 jarig jubileum weekend, gedraaid en allemaal zeer positieve reacties. Erg leuk en in de vorige column liet ik al weten dat ik eerder zelf artiesten boekte en nu zelf wordt geboekt. Ook deze maand gaan we weer op pad in Holten en omstreken en Gelderland en Brabant. Misschien zien we elkaar op één van de feesten.  Vergeet ook de lezingen van de Stichting Kunst & Cultuur niet. 7 februari is er weer één in het Kulturhus.


Januari – 2024

Als eerste natuurlijk voor u een gelukkig en gezond 2024! Dat alle verwachtingen maar mogen uitkomen in het nieuwe jaar. Allerlei plannen staan weer op stapel en het is de kunst ze ook te realiseren. Januari is daarbij een opstartmaand en worden de plannen in de steigers gezet, met de achterliggende gedachte dat je nog een heel jaar voor je hebt. Maar net als vorig jaar gaat het razend snel. Activiteiten voldoende overigens. Deze maand het 55 jarig jubileum van de Fienpreuvers  dat wordt gevierd en onlangs een boek ontvangen met een overzicht van alle prinsen die de  vereniging heeft gehad. Het gaat een groot feest worden in de Beuseberg bij de accommodatie van de MAC, ik zou adviseren, komt allen. Naast het 55 jarig jubileum ook de reguliere carnavals activiteiten dus een drukke maand. Ik ben eind vorig jaar begonnen als DJ en dat gaat als een speer. Verjaardagen, discoavonden en zelfs al een boeking in Utrecht op een bedrijfsfeest. Dat is wel eigenaardig, vroeger boekte ik de DJ’s voor feestjes, nu word ik zelf geboekt. In ieder geval een fijn vooruitzicht en hopen dat het jaar veel goeds brengt. We gaan aan de slag.

December – Al met al een gelukkig mens.

De laatste column van het jaar. Wat is het snel gegaan. Tijd om even het jaar in grote stappen door te lopen. Voor mij was het een jaar van wederopbouw na de afhandeling in april waarbij er niet veel overbleef na 20 jaar studio…maar de schouders eronder en kijken waar je kansen liggen en die met beide handen aanpakken. En ik moet zeggen dat we op een haar na de boel weer ‘op de rit’ hebben zoals ze het zo mooi zeggen. Veel bezigheden in de muziek. Ik maak regelmatig videoclips gekoppeld aan de plugging en promotie voor artiesten. Ik ben vanaf dit jaar ook officieel correspondent geworden voor het weekblad Hart van Rijssen-Holten met een bereik van 21.000 huishoudens. Erg leuk en leerzaam. De reclameschermen in de verschillende etalages staan er ook alweer enkele jaren. De plaatselijke middenstand zou er meer gebruik van kunnen maken. Supergoedkoop en een uitstekende reclamedrager. Ik begrijp dat de middenstand in het centrum het niet gemakkelijk heeft nu de Albert Heijn voor enkele jaren in het ‘buitengebied’ zit. Wat activiteiten in het centrum zou mooi zijn. Verrassend voor velen maar leuk zijn mijn activiteiten als DJ. Onder de naam DJ Callax ben ik inzetbaar voor elk feest, behalve voor een dance en hardcore toestand. Gaat u zeker meer over horen. Voor het overige was het een jaar met veel leuke bezigheden en ik werd 60 jaar. Belangrijkste is; ik ben een gelukkig mens met alleen maar leuke mensen om mij heen. Dat is veel waard. Ik hoop dat we deze lijn kunnen voortzetten en wat 2024 gaat brengen zien we wel weer. Ik wens u alvast een goede feestdagen en een goed en gezond 2024.

November – Sinterklaas en Kerst worden zichtbaar.

De één na laatste column van het jaar. De kerstversieringen zijn alweer aangebracht op enkele plaatsen in Holten en Sinterklaas maakt zijn opwachting op 25 november. Afgelopen periode toch weer veel gebeurd. De aftrap van het seizoen voor de Stichting Kunst & Cultuur Holten met de eerste College Tour Holten. Samen met Regien mochten wij het organiseren en presenteren. Erg leuke avond met vier boeiende Holtenaren met een bijzonder verhaal. Dit gaat zeker een vervolg krijgen. Ook een welkome opsteker: de Holtense Handelsvereniging brengt licht in de donkere dagen en is van start gegaan met krasloten. U leest er alles over in het plaatselijke weekblad, dat wat publicatie betreft het alleen recht schijnt te hebben. Zou ook mooi op de reclameschermen kunnen én publicatie in het Weekblad Hart van Rijssen-Holten😊. Je wilt als vereniging toch een zo groot mogelijk bereik voor je leden? Ook werd het boek ‘Ik proate Hooltns, ie ok?’ gepresenteerd in een bomvolle Kelderklasse. Een leuk en breed gedragen initiatief door de dames Wibbelink. Uiteindelijk een boek geworden met 256 bladzijden. De ‘oude’ Albert Heijn is ook zo goed als afgebroken, de laatste loodjes nog met het gladstrijken van het terrein. Het schijnt dat er nog niet direct kan worden begonnen, dus dat gaat langer duren. Wat doen we intussen met het braakliggende terrein? Misschien kan Hendri Markvoort er iets organiseren? We gaan het zien.

Oktober – de laatste maanden van het jaar zijn  ingegaan

Het gaat werkelijk razend snel, de tijd vliegt, ik zeg het vaker. Het is alweer oktober, de eerste Sinterklaas lekkernijen liggen alweer in de winkels en langzamerhand worden er alweer plannen gemaakt voor 2024. Maar de laatste maanden zijn ook weer gezellig en er is van alles te doen in het dorp. De etalagekunstroute is deze maand en een kunstkijkavontuur speciaal voor de kinderen. Het initiatief hiervoor komt van Chantal Kukolja. De sloop van het Albert Heijn gebouw gaat ook snel. Als je een week niet in het dorp bent geweest weet je niet wat je ziet. Hopen dat de nieuwbouw snel gaat beginnen, maar uiteindelijk zal het nog wel een aantal jaren duren. Ook bij het Wonnink gebouw en Reinaardus vis aan de Larenseweg staan hekken. In beide gevallen komt er nieuwbouw. En zo verandert het aangezicht van Holten langzaam, maar gelukkig hebben we de oudheidkamer én Gerr Vandenbosch die ons wekelijks voorziet van hoe het eens was. Mooi.

September – Nazomeren en centrum perikelen

De vakantie is weer voorbij en de meesten zijn weer aan het werk. September is de maand waarin de Keunefeesten worden gehouden. Het 2e volle weekend van de maand. Het wordt voor mij de laatste keer in de commissie. Na 33 jaar is het welletjes, blijf nog wel actief in een subcommissie. Was een mooie tijd zullen we maar zeggen. Dit jaar voor het eerst met een afbraakpand naast Kalfstermansweide. De sloop van het Albert Heijn pand is begonnen, veel ervan is nog niet te zien. Toch wel een verandering de (tijdelijke) verplaatsing van AH. Met name ‘s morgens is het stil in het centrum. Een kleine navraag bij de winkeliers of ze er veel van merken levert wisselende reacties op. De meesten hebben er nog niet heel veel last van, een enkeling kan het goed merken. Wat het meeste ergert is het gebrek aan communicatie. Hoe lang duurt het? Is er überhaupt al een vergunning, enzovoort. Vanuit de gemeente niets en ook via de Holtense Handelsvereniging niet. Nou herken ik dat wel, had ooit een goed gesprek met 2 bestuursleden, echter nooit meer wat van gehoord. Voor mij maakt het niets meer uit, voor de ondernemers in het dorp wel. Hopen dat er snel duidelijkheid komt voor hen. 17 september is ook een dag om het centrum van Holten te bezoeken. Er is weer een Bruisend Holten aangevuld met een Streekmarkt. Ook  leuk is de jaarlijkse Holtense golfdag op 22 september. Mocht je golven en geen uitnodiging hebben gehad, informeer bij de organisatie. Het is echt een leuke dag. Let ook op de schermen in het dorp met de laatste acties, reclames en de agenda. Zo ben je altijd op de hoogte.

Augustus – Vakantie

De vakantie is aangebroken voor velen. Ook voor mij, althans half augustus gaan we richting het zuiden. Deze column is kort, er gebeurt niet zo heel veel op het moment. In het centrum is het nog rustig, afgezien van de kermis die eind juli op Smidsbelt heeft gestaan. Een botsauto en wat kraampjes, is het mag geen naam hebben. Bruisend Holten eind juli viel een beetje in het water. Jammer.  Water dat valt er voldoende momenteel. Erg zonde voor de vakantiegangers die op de campings verblijven. Gelukkig is er van alles te doen rondom Holten, maar het moet natuurlijk niet te lang duren. Ik wens jullie een goede vakantie en vrije tijd en in september gaan we weer ‘vol gas’.

Juli – In Holten is altijd wat te doen.

Ja er is van alles gaande in Holten. Een aangekondigde afsluiting van de Dorpsstraat waar de middenstand vanaf Boer Biet tegen en het horeca deel aan de andere kant voorstander is. Er is protest aangetekend maar of het kans maakt zullen we moeten afwachten. De Holtense Handelsvereniging neemt hierin geen standpunt, bij monde van zegsman en bestuurslid Obbe Meijer die onlangs ook voorzitter van het CDA Rijssen-Holten werd. Onvermoeibaar deze man. Benieuwd wat het standpunt van het CDA is in deze. Ook Annemarie wonen en Albert Heijn zijn uit het centrum verdwenen. Annemarie wonen is verhuisd naar het industrieterrein en heeft een mooie ruime winkel gekregen. De moeite van het bezoeken waard. Albert Heijn heeft een tijdelijk onderkomen aan het begin van het dorp. En die hebben goed uitgepakt. Een schitterende ruim opgezette winkel met een zeer uitgebreid assortiment. Een ruime parkeerplaats en je waant je in het buitenland waar dit soort supermarkten aan de rand van een dorp of stad zijn gesitueerd. Ook een opsteker voor onze lokale krant die (eindelijk) een advertentie mocht plaatsen van AH. Benieuwd of dit wekelijks wordt. Ook de COOP, die dezelfde krant gebruikt als folder, zal binnenkort gaan veranderen van formule en als PLUS supermarkt verder gaan. Als het net zo’n mooie winkel wordt als in Nijverdal is dit ook een verbetering en aanwinst. Het is wel te hopen dat de nieuwbouw van de AH geen vertraging oploopt, maar ook dat gaan we meemaken. Beide supermarkten geen lid van Vindhetinholten.nl. Vonden ze niet nodig…Een laatste heikel punt is de voorgenomen overname van ‘De Lindenberg’ om er een asielzoekerscentrum (AZC) van te maken. Dit plan kent felle tegenstanders. Er zijn in juli diverse bijeenkomsten met bewoners en leden van de gemeente. Afwachten maar uiteindelijk zal het er wel van komen. Een AZC in Holten. Maar het was natuurlijk niet alleen maar gedoe, naast jubilea van de Müllers, bruisend Holten en veel meer leuks, is er het succes van de Triathlon Holten die voor de 37e keer werd georganiseerd. ‘Heel het dorp’ in actie, daarin is de saamhorigheid groot. Laten we hopen dat alle kwesties die nu spelen naar tevredenheid zullen worden opgelost.

Juni – De feesten beginnen weer

Een nieuwe maand en de temperaturen beginnen te stijgen. De zomer staat voor de deur en de activiteiten, evenementen en festivals zijn aanstaande. Ook in Holten zijn er allerlei activiteiten te beleven. Bruisend Holten, een initiatief van de Holtense horeca, heeft zijn eerste edities alweer gehad. En het was er gezellig druk. Er volgen er nog meer, houd de agenda op deze site of de schermen in het dorp in de gaten. De kalender voor juni, verzorgd door Wim Nijkamp, staat er weer op. Ook de avond4daagse is geweest. Met ruim 800 deelnemers en een perfecte organisatie een zeer geslaagd evenement. Verder is er ook een open dag bij transportbedrijf Müller en bij ETTC. Bedrijven die belangrijk zijn voor Holten. Zaterdag 17 juni gaan de deuren open. Ook is er een kermis aangekondigd, maar die is niet van Tilburgs formaat. Smidsbelt wordt vol gezet met enkele attracties. Er is wel eens geopperd om de kermis gelijk met de Keunefeesten te organiseren, maar nooit van de grond gekomen. Een ander evenement dat Holten weer centraal stelt is natuurlijk de Triathlon die 30 juni en 1juli wordt georganiseerd. Dit jaar ben ik gevraagd de muziek te verzorgen en alles is rond. Wil je weten wat het is geworden? Kom dan gezellig naar Kalfstermansweide en feest mee.

Mei – Vier het leven

Afgelopen 28 april was het al aangekondigd, de dag dat ik 60 jaar ben geworden. Mooi dat het is gelukt. We hadden een super gezellig feest met een klein gezelschap, later in het jaar is het de bedoeling het groter te vieren. Toch een leeftijd om even stil bij te staan. Je hebt immers meer verleden als toekomst zullen we maar zeggen. Nog genieten van alles wat er de komende tig jaren nog aankomt, zeg ik optimistisch 😊 Het jaar gaat ook als een speer, het is alweer mei. Ook de maand van de herdenking op 4 mei. Nu ik wekelijks een bijdrage schrijf voor het Weekblad Hart van Rijssen-Holten ook op professionele wijze aanwezig. Net als elk jaar. Het kan niet genoeg gezegd, blijven herdenken, met in het achterhoofd dat er op dit moment al langer dan een jaar een oorlog is in de Oekraïne. Te zot voor woorden, maar de realiteit. Oorlog is van alle tijden. Om de jeugd te inspireren er over na te denken is er een tijd geleden een aparte ‘jeugdfilm’ gemaakt voor de schoolkinderen die het ICB (Informatie Centrum Begraafplaats Holten) bezoeken. Ik ben zelf al vanaf het begin betrokken bij het ICB en verzorg (bijna) alle content (films, etc) die er te zien is. Een project waar ik het meest trots op ben. Afgelopen week nog een aanvullende opname gemaakt met Iris ten Wolthuis die in de jeugdfilm samen met Fabian de hoofdrol speelt. Binnenkort komt de nieuwe jongerenfolder voor de jeugd en kunnen ze op een moderne manier, het gebruik van QR codes, met elkaar in discussie over de onzin van oorlog. 5 mei vieren we de vrijheid, moeten we ook vooral niet vergeten. Vier het leven.


April – 60 jaar
Ja mensen, het is zover, deze maand word ik 60 jaar. Een hele leeftijd, maar blij dat ik het word.
Ook kreeg ik enkele reacties waarom ik ben gestopt met de HHV en wat de gelijke speelvelden waren. Ik wil er niet teveel woorden aan besteden, maar bij zo’n vereniging ben je om er een bepaald voordeel uit te halen. En samen te werken. Maar dat is lastig als er een ‘dubbele pet’ zit. Tsja, dan ga ik mij niet verder zitten ergeren en beperk mij tot het lidmaatschap van de HIG (Holtense Industrie Groep). Maar vooruitkijken en dat begint al komend weekend (8 en9 april) als we langs de paasvuren gaan om te keuren. Ik maak daar een artikel van voor het Weekblad Rijssen-Holten, waar ik nu officieel correspondent ben. Kan dan ook gelijk kennis maken met de nieuwe burgemeester, want die reist ook mee. Dat de zomer in aantocht is merk je ook aan het aantal evenementen. GroenDoen is er één van de Gemeente Rijssen-Holten, motorcross op de Zuurberg, de inschrijving voor de wandel4daagse is ook gestart. En als de verbouwing een beetje vlot komen er binnenkort ook in het oude stationsgebouw allerlei activiteiten. Wel vordert de de bouw van de AH noodwinkel net buiten het dorp. Als ik goed ben geïnformeerd is dat rond juni in gebruik en kan er worden begonnen met de sloop en bouw van de ‘nieuwe’ Albert Heijn. Ontwikkelingen in en rond Holten. Maar….eerst 60 jaar worden eind van de maand.


Maart – Afscheid, verwelkomen en nooit te oud om te leren
En weer een nieuwe maand. Februari was een maand van afscheid nemen van enkele zaken. Ik ben (tijdelijk) gestopt met de pagina’s in het weekblad Hart van Rijssen-Holten, maar blijf wel verbonden als correspondent én binnenkort komt er ander (verrassend) nieuws daaromtrent. Ook gestopt met het lidmaatschap van de HHV dat weinig nut heeft als er geen gelijk speelveld is. Jammer. Afscheid werd ook genomen van burgemeester Arco Hofland. Altijd een goede band mee gehad en wens hem natuurlijk alle goeds toe. Het afscheid in het Parkgebouw was mooi met een aflevering van “In de hoofdrol” waar Arco alle lof kreeg voor zijn jarenlange inzet voor de gemeente. Dit alles georganiseerd onder leiding van Hendri Markvoort en perfect gepresenteerd door Laurens Jan Stam. 9 maart wordt de ‘nieuwe’ burgervader Jurgen van Houdt geïnstalleerd. Benieuwd hoe hij het gaat doen. Blijft toch altijd afwachten hoe een burgemeester van Rijssen-Holten zich manifesteert tussen de verschillende partijen en plaatsen. Het carnaval was weer als vanouds en bewijst maar weer dat het in het voorjaar hoort. De masterclass, naar aanleiding van mijn boekje over de muziekindustrie, op De Waerdenborch was een succes en inmiddels zijn er meer scholen die het willen. Leuk om te doen en een goede kennis aanvulling op hetgeen er op school wordt geleerd. Uit de verschillende vragen die ik kreeg van de leerlingen bleek toch nog een vrij romantisch beeld van de  muziekindustrie te bestaan. Niets mis mee, maar op tijd realiseren dat het ook gewoon een vak is, kan geen kwaad. Zo zijn we nooit uitgeleerd.

Februari –  Don’t call us…kom naar de Kunst en Cultuur activiteiten.
De tijd vliegt. Zo begon ik de vorige column en januari is voorbij gevlogen. Wel een drukke maand met het voltooien en uitbrengen van mijn boekje over de muziekindustrie. En het wordt zeer goed ontvangen. Het is altijd spannend maar de reacties van de lezers zijn lovend en het blijkt een ‘gat in de markt’ te zijn. Er is geen ander medium dat kort en bondig de basisbeginselen van de muziekindustrie beschrijft. Een eerste masterclass op de Waerdenborch staat inmiddels gepland. Ook wordt het boekje in België uitgebracht. Allemaal leuk natuurlijk. Februari is natuurlijk ook de maand van het carnaval en er zijn al verschillende succesvolle avonden geweest. Ik wens Prins Plakkie met zijn gevolg een succesvol weekend toe en hopen dat de weergoden meewerken en het in ieder geval droog blijft. Zo warm als de vorige zomer editie hoeft ook weer niet. Ook dichterbij komt de Super Disco Night die Vindhetinholten.nl organiseert in de KelderKlasse. Koop je tickets online en mis dit ouderwetse discofestijn niet. Ook ben ik al enige tijd bestuurslid van de Stichting Kunst en Cultuur. Een enthousiaste club die maandelijks activiteiten organiseert die de moeite waard zijn om te bezoeken. Maandag 20 februari een lezing van filosoof Lammert Kamphuis. U bent allen van harte welkom.

Januari – 2023 is begonnen.
De tijd vliegt. Het is alweer 2023 en mijn jaar is goed begonnen. Terugkijkend op 2022 was het een jaar van veranderingen. Vanaf april niet meer in de studio. De beste beslissing van het jaar. Mooie tijd gehad, maar achteraf economisch volkomen zinloos geweest. Maar goed niet meer achterom kijken, maar vooruit. Alleen maar mooie ontwikkelingen voor in de plaats gekomen. Een uitbereiding van de schermen, de Vindhetinholten.nl pagina in het weekblad Hart van Rijssen-Holten, de management werkzaamheden voor zangtalent Menno Aben, de online handelsplatformen en het voltooien van het boekje ‘Don’t call us, we call you’.  Het laatste is een aanvulling op de seminars die ik geef aan geïnteresseerden die werkzaam zijn in de muziekindustrie. Een basishandleiding met alle facetten van deze industrie. ‘Het is meer dan alleen mooi zingen’. Voor dit jaar zijn de plannen een verdere uitbereiding van de eerder genoemde activiteiten (incl. het vinden van een advertentieverkoper, wie o wie) Ook bereik ik in april de 60 jarige leeftijd! Ook weer een mijlpaal. Ik wens iedereen een goed en gezond 2023. Maak er wat van.

Scroll naar boven