Alice Ruys van Respect Familierecht

Wie is Alice Ruys en waar is je bedrijf gehuisvest?
Ik ben advocaat, mediator en notarieel jurist. Mijn carrière ben ik begonnen als kandidaat-notaris in de familiepraktijk en heb vervolgens een aantal jaren als estate planner gewerkt bij ABN AMRO Bank. In 2002 ben ik beëdigd tot advocaat. Na mijn studie in Amsterdam heb ik hoofdzakelijk in Den Haag gewerkt en gewoond in Voorburg. Sinds de zomer van 2020 woon ik in het buitengebied van Holten met mijn man, die hier zijn jeugd heeft doorgebracht. Wij vinden het heerlijk wonen aan de voet van de Holterberg. Onze drie kinderen, die al zijn uitgevlogen, komen hier graag in de weekenden van de rust en de natuur genieten. 

Wat zijn de bedrijfsactiviteiten van Respect Familierecht?
Ik ben gespecialiseerd in familierecht. In mijn praktijk gaat dat vooral over scheidingen en alles wat daarbij hoort, zoals een omgangsregeling, alimentatie, het ouderschapsplan en de verdeling en/of verrekening van het vermogen. Naast advocaat ben ik mediator. Wanneer mensen samen bij mij komen om de scheiding te regelen, treed ik op als mediator. In andere gevallen treed ik op als advocaat van één van de partijen en dat betekent meestal een procedure voor de rechter. Mijn andere specialisatie is het erfrecht. Mijn cliënten zijn dan vaak mensen die in een conflict terechtkomen over een erfenis, waar ze ook met hulp van de notaris niet uitkomen. Dat worden vrijwel altijd procedures voor de rechter. De conflicten kunnen gaan om schenkingen die het ene kind wel heeft gehad en het andere kind niet, of over de vraag hoe het testament moet worden uitgelegd. Mijn notariële achtergrond en mijn ervaring als estate planner komen in mijn praktijk uiteraard goed van pas.

Waarom en hoe ben je voor jezelf begonnen?
Een korte lijn met mijn cliënt vind ik voor mijn werk heel belangrijk. Als er problemen zijn wil je dat direct met je advocaat kunnen bespreken. Kantooruren zijn in het familierecht te strikt. Als bijvoorbeeld de kinderen na de omgang niet worden teruggebracht op zondagavond, wil je niet wachten tot maandag 9 uur om je advocaat te spreken. Bij mediations vinden veel mensen het fijn dat gesprekken eventueel in de avond kunnen plaatsvinden. Om op dat soort zaken beter te kunnen inspelen besloot ik in 2015 mijn eigen kantoor te starten. Ik ben nog steeds blij dat ik die stap heb gezet. Ik ben zeer gesteld op de vrijheid die het ondernemerschap biedt. Natuurlijk komt er meer op je bordje, maar je eigen keuzes kunnen maken, zelf je werktijden bepalen; kortom ‘eigen baas’ zijn, is heel prettig. Werken op een groter advocatenkantoor heeft natuurlijk ook voordelen, maar met een flink aantal jaren ervaring word je er geen betere advocaat meer van. 

Waarin ben jij onderscheidend met je bedrijf?
Inmiddels werk ik ruim 30 jaar in het familierecht en heb daardoor veel ervaring opgedaan. Ik ben erkend vFAS Scheidingsmediator. vFAS staat voor Nederlandse vereniging Familie- en erfrechtadvocaten Scheidingsmediators. Daarnaast ben ik lid van VEAN, de Vereniging Erfrechtadvocaten Nederland. voor het erfrecht). Ik vind het belangrijk dat mensen die bij mij komen in een voor hen moeilijke periode, op de best mogelijke manier worden bijgestaan. Als het kan in overleg met de wederpartij. Maar als dat niet lukt met een procedure bij de Rechtbank. Het gaat de laatste tijd in de media vaak over ‘vechtscheidingen’. Helaas komen die voor, maar ik vind dat je als advocaat je uiterste best moet doen om dat te voorkomen. Vandaar ook de naam van mijn kantoor: Respect. Voor elkaar, voor andere betrokkenen en – natuurijk – voor het recht. In mijn praktijk heb ik altijd veel ondernemers en DGA’s bijgestaan. Juist voor ondernemers kan een echtscheiding grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer de waarde van de onderneming verrekend moet worden. Het is dan extra belangrijk om ook naar de effecten van de echtscheiding op lange termijn te kijken. Want ook voor de andere echtgenoot is het belangrijk dat de onderneming blijft voortbestaan, om de partneralimentatie en/of de kinderalimentatie te kunnen betalen.

Wat zijn de toekomstplannen?
Op dit moment wil ik graag mijn familie- en erfrechtpraktijk uitbreiden in de omgeving van Holten. Dus het is belangrijk dat mensen mij weten te vinden en dan ook weten dat ze in de beste handen zijn. Ook hier wil ik mij speciaal richten op de ondernemers. Voor accountants, financieel adviseurs, fiscalisten en notarissen ben ik graag sparring partner. Zij kunnen mij altijd bellen voor een familierechtelijke vraag, bijvoorbeeld over de verrekening in de huwelijkse voorwaarden. Of vragen over schenkingen en erfenissen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Dagelijks wandel ik over de Holterberg met mijn hond en thuis heb ik een moestuin. Ik lees veel boeken, ben een groot cultuurliefhebber en ga dus graag naar het theater of een concert. Mijn man en ik reizen vrij vaak en ook daar word ik heel gelukkig van.

 

Alice Ruys
Scroll naar boven