Anja Potkamp van Tuinontwerp- en adviesbureau Anja Potkamp

Wie is Anja Potkamp en waar is je bedrijf gehuisvest?
Ik ben Anja Potkamp, dochter van Jan en Anna Potkamp, geboren in Veenendaal en woon vanaf mijn derde jaar in Holten. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn en ben gek op de zee en heb graag dieren om mij heen. Ik heb mijn bedrijf aan huis. Op “zolder” heb ik een ruim kantoor met veel licht.

Wat zijn de bedrijfsactiviteiten van Tuinontwerp- en adviesbureau Anja Potkamp?
Het ontwerpen van particuliere tuinen. Dit betreft tuinen bij nieuwbouw of bestaande tuinen waarin mijn opdrachtgever(geefster) zich niet (meer) prettig voelt.
Tevens ontwerp ik beplantingsplannen op maat en kleur.

Waarom en hoe ben je voor jezelf begonnen?
Ik zat thuis met een baby en na 22 jaar bij een bedrijf gewerkt te hebben in Deventer begon ik mij te vervelen. In die tijd was het ‘normaal’ dat je stopte met werken. Na vele sollicitaties waarbij ik te horen kreeg dat ik te ‘oud’ was, zakte mij de moed in de schoenen. Ik werkte wel graag in de tuin en mijn man opperde dat ik daarmee iets kon gaan doen. Zo zat ik op mijn 45ste weer in de schoolbanken. En heb twee opleidingen tegelijk gedaan, te weten Tuinontwerp en Beplantingsplannen aan de AOC in Zwolle. In plaats van vier jaar heb ik het in twee jaar gedaan.

Waarin ben jij onderscheidend met je bedrijf?
Allereerst ben ik, denk ik, één van de weinige ontwerpers die nog met de hand tekent.  Er gebeurt niets in mijn hoofd als ik achter een scherm zit. Ik werk tekeningen in inkt uit, aan het tekenbord van mijn vader. En dat voelt goed.
Ik zorg altijd voor minimaal twee schetstekeningen die ik uitvoerig met mijn klant bespreek. Daarnaast zoek ik voorbeeldplaatjes op Pinterest en probeer zo mijn klanten mee te nemen in het ontwerpproces. Pas wanneer de klant tevreden is, maak ik het ontwerp en het eventuele beplantingsplan definitief.

Wat zijn de toekomstplannen?
Ik ben nu 64 en hoop nog vele jaren te kunnen en mogen ontwerpen, dat is wat ik het liefste doe.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ha, in de tuin aan het werk. Ik heb een mini pluktuintje met vele mooie Dahlia’s en éénjarige planten, en dat maakt mij een gelukkig mens. Daarnaast mag ik graag kwekerijen en tuinen bezoeken met mijn beste vriendin. Verder vind ik op vakantie gaan heerlijk, vooral naar de zee en tuinen in het buitenland.

Anja Potkamp
Scroll naar boven