Daphne Schipper van Vitanique

logo Vitanique compleet

Wie is Daphne Schipper en waar is je bedrijf gehuisvest.

Allereerst ben ik een geboren en getogen Holtense, 37 jaar en trotse moeder van twee fantastische kids. Door mijn bloed stroomt historie van twee oud-Holtense bedrijven; Schipper transport en manege Beldman. Misschien dat dit mijn actieve, gedreven en ambitieuze karakter en zelfstandig ondernemerschap verklaart. Met Vitanique zit ik veel op locatie bij mijn opdrachtgevers en de rest werk ik vanuit huis aan de Oranjestraat.

Wat zijn je dagelijkse bezigheden.

Eigenlijk alles op gebied van duurzame inzetbaarheid, leiderschap, verzuim en vitaliteit. Als adviseur, trainer en coach heb ik veel afwisselend werk. De ene dag voer ik één op één gesprekken met werknemers over hun eigen invloed op duurzame inzetbaarheid, de andere dag sta ik voor een groep en geef ik workshops over bijv. vitaal leiderschap. Dan heb ik een gesprek met de HR manager over de voortgang van het inzetbaarheidsbeleid, en daarna weer met een ondernemer die te maken heeft met personele of persoonlijke vraagstukken. De diversiteit past bij mij!

Waarom en hoe ben je voor jezelf begonnen.

Het is al meer dan 10 jaar geleden dat ik met Vitanique begon, in de overtuiging dat ik meer voor een ander kon betekenen als ik mijn eigen koers ging varen. Bij werkgevers zag ik hoe het niet moest en dus stroopte ik mijn mouwen op. Op dat moment was ik als Personal Trainer en Vitaliteitscoach actief en wilde ik mensen de begeleiding geven die ze nodig hadden. Geen algemeen fitnessprogramma zoals in de sportschool maar weten wat dat specifieke lijf nodig had, onderzoeken welk gedrag iemand laat zien en waaróm. En daar ging ik mee aan de slag. Op locatie, in de buitenlucht, want dat hebben we allemaal nodig. Heerlijke tijd; In mijn trainingspak en mijn auto vol met trainingsmaterialen, in de tijd dat Personal Training vooral in het westen bekend was hè, hier nog niet. Wat een weerstand trof ik hier. Investeren in het onderhouden van je fysieke en mentale welzijn werd niet als prioriteit gezien. Gelukkig zijn de tijden behoorlijk aan het veranderen en is iedereen steeds meer bewust van het belang van deze twee aspecten. Zelfs ‘bie’j oons’ behoeft de term Personal Trainer geen uitleg meer. Goeie oude tijd voor mij!

Inmiddels heb jij je werkzaamheden vergroot, met welke onderdelen.

Om echt het verschil te kunnen maken wilde ik preventief aan de slag. Op het moment dat ik werknemers kreeg doorverwezen omdat ‘er iets moest gebeuren’ waren we in mijn ogen al te laat en was dit dweilen met de kraan open. Bovendien bleef bij mij de vraag hangen: wiens verantwoordelijkheid is dit en waarom pakt hij deze niet? Dus de schoolbanken weer in, onderzoeken, doorleren en ontwikkelen…

Met De Sociale Overeenkomst.nl heb ik een 6 stappenplan ontwikkelt om betekenis te geven aan de samenwerking tussen werkgever en werknemer. Samen afspraken maken over hoe je met elkaar omgaat en wat je van elkaar verwacht! Juist als we het hebben over de verantwoordelijkheid nemen; dat onderwerp is cruciaal maar wordt niet besproken bij een sollicitatiegesprek of functiegesprek. En met duurzame inzetbaarheid wil iedereen wel iets, maar laten we het vooral niet te ingewikkeld  maken. Herkenbaar? Daar helpt de Sociale Overeenkomst mee.

Door het 6 stappenplan te doorlopen met jouw team leert iedereen de onderwerpen eigenaarschap, autonomie, betrokkenheid, duurzame inzetbaarheid kennen. We komen tot een gezamenlijk en gedragen document dat de werksfeer positief beïnvloedt en wat een aanspreekcultuur creëert.

De Sociale Overeenkomst is jouw basis om de dialoog aan te gaan met je medewerker, bijvoorbeeld bij sprake van verminderde inzetbaarheid of juist om functiegesprekken kleur te geven. Iedere werkgever zou dit maatwerk document als gevolg van het 6 stappenplan moeten kunnen aanbieden aan bestaande, maar ook nieuwe werknemers. Mijn missie is dat zowel werkgever als werknemer weet welke verantwoordelijkheid hij kan (moet!) nemen om zodoende constructief samen te werken onder vitale (werk) omstandigheden. Dus een vitale organisatie!

Waarom zouden ze jou moeten inschakelen.

Omdat ik eerst kom koffiedrinken en wil onderzoeken waarmee jij of jouw bedrijf geholpen bent! Ik ben een onafhankelijke maar betrokken adviseur die maatwerk levert. Maatwerk, omdat ik als flexibele, loyale en betrouwbare samenwerkingspartner betekenis geef aan duurzame inzetbaarheid. Die jou als sparringpartner, interim adviseur of inzetbaarheidscoach van waarde is. Met o.a. het Vitaal Leiderschapspogramma, diverse workshops en het 6 stappenplan van de Sociale Overeenkomst bied ik een breed (online) aanbod om jouw bedrijf een vitaal bedrijf te laten zijn. En dan bedoel ik dus niet de fruitschaal in de kantine maar aandacht voor alle thema’s van inzetbaarheid. Bovendien werk ik samen met net zulke gedreven, enthousiaste en betrouwbare partners met uiteenlopende expertises. Dus Vitanique bedient je graag!

Heb je al 1 advies vanuit jouw expertise aan de lezers van deze rubriek.

Één advies in deze tijd? Zoek bewust eens de verbinding met je collega of naaste, ga in gesprek en spreek je waardering uit over iets van zijn/haar gedrag of handelen. Maak écht contact. Verbinding is nou eenmaal een basisbehoefte die we allemaal hebben als mens. Juist in deze tijd belangrijk: wees een beetje lief voor elkaar.

Wat doe je in je vrije tijd (hobby’s en waar wordt je gelukkig van).

In mijn vrije tijd houd ik erg van lekker eten en drinken met vrienden of familie, goede muziek luisteren (ik mis de concerten!) en bewegen in de buitenlucht. Ik rijd ook graag in mijn auto trouwens (iets met bloed) en gelukkig vind ik klussen en tuinieren ook leuk om te doen want daar gaat veel tijd in zitten. Het meest gelukkig ben ik als ik voldoening haal uit dat wat ik doe; zowel zakelijk als privé. De tijd die ik met mijn kinderen heb is daarbij het kostbaarste en grootste goed!  

Daphne website verhaal

Daphne, bedankt voor je ondernemersverhaal.

Scroll naar boven