Erik Willighagen van Alcedo BV.

Wie is Erik Willighagen en waar is je bedrijf gehuisvest?
Het was in 1965 dat in Zuidloo, een buurtschap in Bathmen, een blond jochie het levenslicht zag. Het jochie werd Erik genoemd. En dat jochie, dat ben ik. Na een fijne basisschooltijd op de Looschool had ik mijn eerste serieuze kennismaking met Holten – de Scholengemeenschap Holten zoals het toen heette. Op de scholengemeenschap heb ik alle niveaus gezien: begonnen in de brugklas Havo/VWO, daarna twee jaar Havo om uiteindelijk met een Mavo diploma te vertrekken. Ik wist toen ook nog steeds niet echt wat ik wilde gaan doen. Scheikunde vond ik leuk, maar mijn vakantiebaantje bij de timmerman was ook geweldig. Uiteindelijk gekozen voor MTS Bouwkunde in Deventer en daarna gelijk doorgestoomd naar HTS Bouwkunde in Hengelo.
Inmiddels wonen we al 28 jaar in Holten. Niet in het dorp zelf, maar net daarbuiten in Neerdorp. Lekker dicht bij het kantoor van Alcedo in Holten. Het kantoor zit aan de Ondernemersweg 3 op een mooie zichtlocatie langs de provinciale weg (als je over de Keizersweg, tussen de vrachtwagens van Müller doorrijdt, zie je ons kantoor recht voor je).

Hoe ben je op het idee gekomen om Alcedo b.v. te starten?
Achter een glas bier. Echt!
Na de HTS ben ik begonnen als geluidsadviseur bij een klein adviesbureau. Daarna een korte tijd bij de overheid en vervolgens weer terug naar de advieswereld. Een collega van mijn vrouw was ook getrouwd met een geluidsadviseur. We waren concurrenten van elkaar, maar konden het goed samen vinden. Tijdens feestjes zaten we ook vaak even bij elkaar. En tijdens één van die feestjes is het idee geboren om een bedrijf te starten. Een jaartje later was het zover en zijn we met drie man een nieuw adviesbureau begonnen. Zo zie je maar: drank zorgt ook voor hele mooie dingen!

Wat zijn precies de bedrijfsactiviteiten van Alcedo?
We zijn in 2001 begonnen als een adviesbureau dat zich vooral richtte op geluid. Je kunt daarbij denken aan het voorkomen van geluidshinder door wegen, bedrijven, treinen, vliegvelden, evenementen en dergelijke. Maar ook het zorgen voor een goede geluidsisolatie van gebouwen, een goede akoestiek in zalen en dergelijke. Onze opdrachtgevers zijn vooral projectontwikkelaars, aannemers, architecten, adviesbureaus en gemeenten. We werken maar weinig rechtstreeks voor particulieren. Geleidelijk is het bedrijf gegroeid (inmiddels zijn we met 18 man/vrouw), en is ook het adviespakket uitgebreid. Zo zijn we inmiddels een behoorlijke speler in Nederland op het gebied van trillingen. We berekenen en monitoren en adviseren over trillingen van bijvoorbeeld heiwerk, sloopwerk en treinen. Maar ook hebben we ons gericht op een prettig en veilig woon- en werkklimaat in gebouwen. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar brandveiligheid, warmte, vocht, ventilatie, energie, verlichting, geluid en dergelijke. En we staan nog steeds niet stil. Steeds komen er andere vakgebieden, zoals lichthinder, luchtkwaliteit en milieuzonering bij. En – niet onbelangrijk – naast het technische advies, geven we ook steeds vaker technisch-juridisch advies. Dat laatste is een beetje mijn ‘hobby’ geworden. Inmiddels treed ik al jaren op als gerechtelijk deskundige voor rechtbanken.

Wat zijn  de toekomstplannen?
Alcedo is een gerenommeerd bedrijf in de vakwereld. We staan goed bekend als een no-nonsense bedrijf. Onze oosterse mentaliteit wordt ook in het westen zeer gewaardeerd. Vandaar ook onze slogan: “geen gedoe, graag gedaan”. Dit willen we graag zo houden. Maar zeker niet door te blijven hangen in wat we nu doen. We blijven kijken naar nieuwe kansen en ontwikkelingen in de markt. Waar het kan, zitten we graag ‘voorin de trein’. Dus niet lijdzaam afwachten wat de rest doet, maar zelf het initiatief nemen. Die instelling heeft ons al ver gebracht. Bijvoorbeeld door zelf meetapparatuur te ontwikkelen omdat we vonden dat de apparatuur die op de markt werd aangeboden niet goed genoeg was. Dit zullen we in de toekomst blijven doen. Maar het uiteindelijke doel blijft: een leuk bedrijf waar onze medewerkers fijn werken, waar we onze opdrachtgevers goed kunnen adviseren. Zoals gezegd: geen gedoe, graag gedaan.

Wat doe je in je vrije tijd. (Wat zijn je hobby’s en waar word je gelukkig van)
Ik doe heel veel, maar mijn grootste hobby is toch wel de revue. Ik ben al sinds de oprichting in 1985 speler bij de Battumse Revue. Iets heel anders dan het advieswerk. Lekker ongedwongen op het toneel. Telkens andere typetjes. Fantastisch. Niet alleen de optredens in de wijde regio. Vooral de serie optredens in Bathmen (elke twee jaar ontvangen we daar duizenden bezoekers) zijn een ware belevenis. Het kost heel veel tijd, maar het geeft ook veel voldoening en ontspanning. Helaas hebben we door Corona al een hele tijd niet meer op de planken gestaan. Ik hoop dat we binnenkort weer ‘los’ kunnen gaan. Daar word ik dan weer echt gelukkig van!

Erik, bedankt voor het mooie ondernemersverhaal.

Erik
Alcedo bv
Scroll naar boven